Skogsstyrelsen: Plockhuggning främjar biologisk mångfald
Skogsstyrelsen konstaterar i en sammanställning av forskningsläget gällande hyggesfritt skogsbruks påverkan på biologisk mångfald att selektiva avverkningar eller plockhuggning gör att skogen i stort sett bibehåller en liknande artsammansättning som en orörd skog.
Jämförande studier mellan bestånd som plockhuggits och slutavverkats tas också upp i rapporten. Artgrupper som gynnas särskilt i bestånd som plockhuggits är lavar och marksvampar (hit hör de vanliga matsvamparna). I studierna var förekomsten av dessa arter i bestånd som plockhuggits jämförbar med orörda bestånd medan minskning var markant i slutavverkade bestånd som markberetts, vilket man gör vid de flesta slutavverkningar. Markberedning behövs inte i samma utsträckning vid plockhuggning då krontaket håller ner konkurrerande vegetation.
Störst skillnad mellan skogar som lämnats orörda och skogar som plockhuggits är förekomsten av arter som är beroende av grova äldre träd och död ved i olika nedbrytningsstadier. I skogar som plockhuggits har de grövsta träden successivt huggits ner medan de blir kvar i de orörda bestånden. Det här går dock att kompensera för genom att lämna evighetsträd precis som vid trakthyggesbruk.
Slutligen konstaterar Skogsstyrelsen i sammanställningen att arter som kräver att det alltid finns träd i skogen med en bevarad krontäckning gynnas av plockhuggning.
Läs Skogsstyrelsens sammanställning i sin helhet här: https://www.skogsstyrelsen.se/nyhetslista/unik-kunskapssammanstallning-hyggesfritt-minskar-paverkan-pa-biologisk-mangfald/
För skogsägare som vill bruka sin skog på ett sätt som är hållbart både ekonomiskt och ekologiskt pekar forskningen i samma riktning som Hyggligt. Plockhuggning är en väg framåt. Genom att skapa och bevara en flerskiktning skapas förutsättningar för ett levande ekosystem och ett stabilt virkesuttag över tid.
Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig
)
Epost: hej@hyggligt.se
Telefon: +46 73-850 46 75